Старецът Тадей Витовнички (1914 – 2003)

Родителите на стареца Тадей са от с. Витовниче, което е на 11 километра от градчето Петровча. На 14 октомври 1914 г. в деня на св. ап. Тома, майка му отива на пазар в Петровча, където преждевременно ражда бъдещия Божи угодник (о. Тадей е роден недоносен в седмия месец). Страхувайки се за живота на преждевременно роденото си дете, майка му бърза да го кръсти, за да не умре некръстен и свещеникът го кръщава с името на чествания светия – Тома.

Завършва търговското училище в Петровча. На 15-16 годишна възраст тежко се разболява и когато лекарите му казват, че му остават не повече от пет години живот, решава да ги посвети на Бога. Но Бог бил промислил друго за своя угодник, не пет, а цели седемдесет и две години старецът Тадей предано Му служил. Против волята на родителите си отива в манастира Горняк, но по съвета на игумена постъпва като послушник в манастира Милково. По това време там с разрешението на Сръбската патриаршия се били заселили около тридесет руски монаси от манастира Нови Валаам във Финландия. Между тях имало и неколцина от Оптинската пустиня.

Игуменът на манастира  архимандрит Амвросий  е бил духовно чедо на известния старец Амвросий Оптински, а архим. Амвросий става духовен отец на бъдещия старец Тадей. За него по-късно о. Тадей ще казва, че е бил изпълнен с любов и доброта, но за жалост твърде рано Бог го приел при Себе си и духовният живот в манастира започнал да угасва. О. Тадей се преместил в манастира Горняк, където на 10 март 1935 г. се замонашва и приема йеродяконство. Веднага след това е изпратен в манастира Раковица, където завършва иконографска школа. Старецът е имал невероятен дар да рисува, но не била волята Божия да го използва.През 1939 г. в манастира Раковица е ръкоположен за йеромонах и въпреки нежеланието му е преместен в Печката патриаршия. Недоволен от светския дух там, о.Тадей заедно с още няколко монаха избягва от Печ и се връща в Раковица, а през 1947 г. наново се връща в Браничевската епархия, в манастира Горняк. По личното настояване на патриарх Гавриил, през 1949 г. о. Тадей е назначен за наместник на Печката патриаршия и е върнат в Метохия , в Печ, където остава до 1955 г, след което отново се връща в Браничевската епархия. В периода 1957 – 1959 г. е игумен на манастира Горняк.

През 1960 г. о. Тадей отива в манастира Хилендар на Атон, но Браничевският владика никак не искал да се раздели с него и само след четири месеца го връща в епархията си. Известно време е игумен на манастира Туман. През 1962 г. е поставен за игумен на манастира Витовница – длъжност, която изпълнява в продължение на 10 години. След това е поставен за игумен последователно на манастира Покаяница във Велика Плана, Туман и отново на Витовница. През 1943 г., по време на немската окупация о. Тадей на два пъти е хвърлян в затвора, където вече са били владика Николай Велимирович  и патриарх Гавриил (Дожич).

Последните години от живота си архим. Тадей прекарва в дома на благочестиви миряни (!) в Бачка Паланци, които се грижат до последно за него. Умира на 13 април 2003 г. Погребан е в манастира Витовница на 15 април 2003 г. На следващата година иконата (изображението) на стареца започва да мироточи.

Първа публикация на текста: „Двери Бг“ http://goo.gl/BzhrR

Реклама

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s