Слизане на Благодатния огън в Йерусалим 04.05.2013

Едно от чудесата, които всяка година стават на Велика събота, е слизането на Благодатния огън в Eрусалим в параклиса на мястото, където е бил погребан Христос. Хиляди православни християни от цял свят се събраха на Божи гроб в църквата „Възкресение Христово“, за да наблюдават чудото. Частица от пламъка ще освети и много български църкви тази вечер и оттам ще стигне до домовете на вярващите.

Православният ритуал датира от ранните години на девети век. Поверието
гласи, че в първите минути след запалването си Благодатният огън не пари и не изгаря. Всяка година в два следобед местно време се случва чудото и пламъкът се появява като че ли от небето. Преданието гласи, че ако огънят не слезе на Велика събота, това ще е знак за края на човечеството.

Православният Ерусалимски патриарх Теофил Трети е първият, който получава чудодейния огън след специална молитва. Той го изнася, след което представителите на всички православни патриаршии също взимат от пламъка. Единствените мирияни, които имат право да се докоснат до чудодейните сили на небесния огън, са православните. Те обаче могат да го предават и на другите християнски вероизповедания.

Запалването на Благодатния огън преминава при изключително засилени мерки за сигурност от страна на израелската полиция. Преди началото на церемонията църквата „Възкресение Христово“ е щателно проверена, за да се избегнат съмненията, че огънят може да е запален от човешка ръка. Повече от 10 хиляди души ще наблюдават чудото вътре в храма пред самия Божи гроб.

Пряко включване от Йерусалим на церемонията по снизхождането на Благодатния огън в параклиса на Божи гроб по БНТ в предаването „Вяра и общество“.

Реклама

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s